Berikut adalah cara membuat Tart Nenas yang enak, khas untuk dinikmati sewaktu perayaan atau bila-bila masa!
Bahan-bahan untuk Doh:
250g mentega (suhu bilik)
50g gula aising
1 biji kuning telur
350g tepung gandum (ayak dahulu)
50g tepung kastard
1 sudu teh esen vanila
Sedikit pewarna kuning (pilihan)
Bahan-bahan untuk Inti Nanas:
1 biji nanas (parut halus)
150g gula pasir (atau secukup rasa)
1 batang kayu manis
Sedikit pewarna kuning (pilihan)
Cara Penyediaan Inti Nanas:
Masak Inti: Masukkan nanas yang telah diparut ke dalam kuali bersama gula dan kayu manis. Masak di atas api sederhana sambil kacau sehingga pekat dan kering.
Sejukkan: Setelah masak, buang kayu manis dan biarkan inti nanas sejuk sepenuhnya. Bentukkan inti menjadi bebola kecil untuk memudahkan proses mengisi.
Cara Penyediaan Doh:
Pukul Mentega dan Gula: Dalam mangkuk besar, pukul mentega dan gula aising sehingga sebati dan kembang.
Tambahkan Kuning Telur: Masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau sehingga rata.
Masukkan Tepung: Masukkan tepung gandum dan tepung kastard sedikit demi sedikit. Gaul hingga menjadi doh yang lembut. Jika mahu, tambahkan sedikit pewarna kuning untuk menceriakan doh.
Membentuk dan Membakar Tart Nenas:
Bentukkan Tart: Masukkan doh ke dalam acuan tart atau piping bag dengan muncung berbentuk bunga. Tekan doh di atas dulang pembakar yang dialas dengan kertas pembakar. Letakkan bebola inti nanas di atas doh, kemudian picit sedikit lagi doh untuk menutupnya separa (jika suka).
Bakar: Panaskan ketuhar pada suhu 170°C dan bakar tart selama 15-20 minit atau sehingga tart berwarna keemasan.
Sejukkan: Setelah masak, biarkan tart nenas sejuk sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment