Berikut adalah cara mudah untuk membuat laddu menggunakan tepung kacang kuda:
Bahan-Bahan:
2 cawan tepung kacang kuda
1 cawan gula halus (atau gula kastor)
1/2 cawan ghee (mentega sapi)
1/2 sudu kecil serbuk buah pelaga (pilihan untuk aroma)
2-3 sudu besar susu (untuk membentuk laddu)
Kacang badam atau pistachio cincang (untuk hiasan)
Cara Membuat:
Sangai Tepung Kacang Kuda:
Panaskan kuali dengan api sederhana dan sangai tepung kacang kuda sehingga naik bau harum dan bertukar sedikit warna perang. Ini penting untuk menghilangkan rasa tepung mentah. Ketepikan.
Cairkan Ghee:
Dalam kuali yang sama, cairkan ghee. Masukkan tepung yang telah disangai tadi dan gaul rata.
Tambahkan Gula:
Masukkan gula halus dan serbuk buah pelaga ke dalam campuran. Kacau sebati sehingga gula larut.
Sejukkan Sedikit:
Biarkan campuran sejuk sedikit supaya mudah dibentuk (jangan biarkan ia terlalu sejuk atau ia akan mengeras).
Bentuk Laddu:
Ambil sedikit campuran dan bentukkan menjadi bebola kecil menggunakan tangan. Jika terlalu kering, tambahkan susu sedikit demi sedikit.
Hias dan Hidangkan:
Taburkan badam atau pistachio cincang di atas laddu sebagai hiasan. Biarkan ia sejuk sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment