Translate

Search This Blog

Monday, 17 March 2025

Cara membuat laddu

 Berikut adalah cara mudah untuk membuat laddu menggunakan tepung kacang kuda:

Bahan-Bahan:

  • 2 cawan tepung kacang kuda

  • 1 cawan gula halus (atau gula kastor)

  • 1/2 cawan ghee (mentega sapi)

  • 1/2 sudu kecil serbuk buah pelaga (pilihan untuk aroma)

  • 2-3 sudu besar susu (untuk membentuk laddu)

  • Kacang badam atau pistachio cincang (untuk hiasan)

Cara Membuat:

  1. Sangai Tepung Kacang Kuda:

    • Panaskan kuali dengan api sederhana dan sangai tepung kacang kuda sehingga naik bau harum dan bertukar sedikit warna perang. Ini penting untuk menghilangkan rasa tepung mentah. Ketepikan.

  2. Cairkan Ghee:

    • Dalam kuali yang sama, cairkan ghee. Masukkan tepung yang telah disangai tadi dan gaul rata.

  3. Tambahkan Gula:

    • Masukkan gula halus dan serbuk buah pelaga ke dalam campuran. Kacau sebati sehingga gula larut.

  4. Sejukkan Sedikit:

    • Biarkan campuran sejuk sedikit supaya mudah dibentuk (jangan biarkan ia terlalu sejuk atau ia akan mengeras).

  5. Bentuk Laddu:

    • Ambil sedikit campuran dan bentukkan menjadi bebola kecil menggunakan tangan. Jika terlalu kering, tambahkan susu sedikit demi sedikit.

  6. Hias dan Hidangkan:

    • Taburkan badam atau pistachio cincang di atas laddu sebagai hiasan. Biarkan ia sejuk sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment