Translate

Search This Blog

Monday, 17 March 2025

Cara membuat kuih lapis

 Berikut adalah cara untuk membuat kuih lapis yang lembut dan berwarna-warni:

Bahan-Bahan:

  • 2 cawan tepung beras

  • 1/2 cawan tepung jagung

  • 1 cawan gula

  • 4 cawan santan (campur dengan secubit garam)

  • Pewarna makanan (seperti merah, hijau, atau warna pilihan anda)

Cara Membuat:

  1. Sediakan Adunan Tepung:

    • Campurkan tepung beras, tepung jagung, dan gula dalam mangkuk besar.

    • Tambahkan santan sedikit demi sedikit sambil kacau hingga sebati. Pastikan tiada ketulan.

  2. Bahagikan Adunan & Warnakan:

    • Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian (bergantung pada berapa banyak warna yang anda mahu).

    • Tambahkan pewarna makanan ke dalam setiap bahagian dan kacau hingga rata.

  3. Panaskan Kukusan:

    • Sediakan pengukus dan pastikan airnya mendidih. Sapu sedikit minyak pada loyang untuk mengelakkan kuih melekat.

  4. Masukkan Lapisan Pertama:

    • Tuangkan lapisan pertama (contoh: warna merah) ke dalam loyang. Kukus selama 5-7 minit atau sehingga lapisan itu masak.

  5. Lapiskan Warna Lain:

    • Tuangkan lapisan kedua (contoh: warna hijau) di atas lapisan pertama dan kukus lagi. Ulangi proses ini sehingga semua adunan habis.

  6. Kukus Hingga Masak:

    • Setelah lapisan terakhir, kukus kuih selama 20-25 minit lagi untuk memastikan ia masak sepenuhnya.

  7. Sejukkan dan Potong:

    • Biarkan kuih sejuk sepenuhnya sebelum memotongnya kepada bentuk pilihan.

Kuih lapis siap dihidangkan!

No comments:

Post a Comment