Berikut adalah cara untuk membuat kuih lapis yang lembut dan berwarna-warni:
Bahan-Bahan:
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1 cawan gula
4 cawan santan (campur dengan secubit garam)
Pewarna makanan (seperti merah, hijau, atau warna pilihan anda)
Cara Membuat:
Sediakan Adunan Tepung:
Campurkan tepung beras, tepung jagung, dan gula dalam mangkuk besar.
Tambahkan santan sedikit demi sedikit sambil kacau hingga sebati. Pastikan tiada ketulan.
Bahagikan Adunan & Warnakan:
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian (bergantung pada berapa banyak warna yang anda mahu).
Tambahkan pewarna makanan ke dalam setiap bahagian dan kacau hingga rata.
Panaskan Kukusan:
Sediakan pengukus dan pastikan airnya mendidih. Sapu sedikit minyak pada loyang untuk mengelakkan kuih melekat.
Masukkan Lapisan Pertama:
Tuangkan lapisan pertama (contoh: warna merah) ke dalam loyang. Kukus selama 5-7 minit atau sehingga lapisan itu masak.
Lapiskan Warna Lain:
Tuangkan lapisan kedua (contoh: warna hijau) di atas lapisan pertama dan kukus lagi. Ulangi proses ini sehingga semua adunan habis.
Kukus Hingga Masak:
Setelah lapisan terakhir, kukus kuih selama 20-25 minit lagi untuk memastikan ia masak sepenuhnya.
Sejukkan dan Potong:
Biarkan kuih sejuk sepenuhnya sebelum memotongnya kepada bentuk pilihan.
Kuih lapis siap dihidangkan!
No comments:
Post a Comment