Translate

Search This Blog

Monday, 17 March 2025

Cara membuat roti canai

 Berikut adalah cara mudah untuk membuat roti canai yang lembut dan enak:

Bahan-Bahan:

  • 3 cawan tepung gandum

  • 1 sudu kecil garam

  • 1 sudu besar gula

  • 1 biji telur

  • 1/4 cawan susu pekat

  • 3/4 cawan air suam

  • Minyak masak (untuk menguli dan merendam)

Cara Membuat:

  1. Sediakan Doh:

    • Dalam mangkuk besar, campurkan tepung, garam, dan gula.

    • Masukkan telur, susu pekat, dan air suam secara beransur-ansur sambil menguli hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat.

  2. Rehatkan Doh:

    • Sapukan minyak pada tangan dan permukaan doh. Bulatkan doh menjadi beberapa bahagian kecil.

    • Rendam doh dalam minyak selama 4-6 jam atau semalaman untuk mendapatkan tekstur yang elastik.

  3. Bentukkan Roti Canai:

    • Ambil satu bebola doh, ratakan di atas permukaan yang telah disapu minyak.

    • Tarik dan leperkan doh sehingga nipis (seperti kain). Lipat doh kepada bentuk segi empat atau bulat, mengikut kesukaan.

  4. Goreng Roti Canai:

    • Panaskan kuali leper dengan sedikit minyak.

    • Goreng doh sehingga keemasan di kedua-dua belah.

  5. Hidangkan:

    • Roti canai siap dihidangkan bersama kuah kari, dhal, atau sambal.

No comments:

Post a Comment