Berikut adalah cara mudah untuk membuat roti canai yang lembut dan enak:
Bahan-Bahan:
3 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1 biji telur
1/4 cawan susu pekat
3/4 cawan air suam
Minyak masak (untuk menguli dan merendam)
Cara Membuat:
Sediakan Doh:
Dalam mangkuk besar, campurkan tepung, garam, dan gula.
Masukkan telur, susu pekat, dan air suam secara beransur-ansur sambil menguli hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat.
Rehatkan Doh:
Sapukan minyak pada tangan dan permukaan doh. Bulatkan doh menjadi beberapa bahagian kecil.
Rendam doh dalam minyak selama 4-6 jam atau semalaman untuk mendapatkan tekstur yang elastik.
Bentukkan Roti Canai:
Ambil satu bebola doh, ratakan di atas permukaan yang telah disapu minyak.
Tarik dan leperkan doh sehingga nipis (seperti kain). Lipat doh kepada bentuk segi empat atau bulat, mengikut kesukaan.
Goreng Roti Canai:
Panaskan kuali leper dengan sedikit minyak.
Goreng doh sehingga keemasan di kedua-dua belah.
Hidangkan:
Roti canai siap dihidangkan bersama kuah kari, dhal, atau sambal.
No comments:
Post a Comment