Translate

Search This Blog

Tuesday, 18 March 2025

Cara membuat biskut Almond London

 Berikut adalah cara membuat biskut Almond London yang rangup di dalam dan manis di luar, sesuai untuk hidangan perayaan!

Bahan-bahan:

  • 250g mentega (suhu bilik)

  • 100g gula halus

  • 1 biji kuning telur

  • 350g tepung gandum (ayak dahulu)

  • 100g badam (dipanggang dan dicincang kasar)

  • Coklat masakan (untuk salut)

  • Badam cincang atau hiasan manik gula (pilihan)

  • Cawan kertas kecil (untuk letak biskut)

Cara-cara:

  1. Pukul Mentega dan Gula: Dalam mangkuk besar, pukul mentega dan gula halus hingga kembang dan ringan.

  2. Tambahkan Kuning Telur: Masukkan kuning telur ke dalam campuran dan kacau sehingga sebati.

  3. Masukkan Tepung: Tambahkan tepung gandum sedikit demi sedikit ke dalam campuran mentega, kemudian gaul hingga menjadi doh yang lembut.

  4. Bentukkan Biskut: Ambil sedikit doh, leperkan, dan letakkan sekeping badam panggang di dalamnya. Bungkus doh sehingga menutupi badam sepenuhnya, kemudian bentukkan menjadi bujur kecil. Ulang sehingga selesai.

  5. Bakar: Susun doh di atas dulang pembakar yang dialas dengan kertas pembakar. Panaskan ketuhar pada suhu 160°C dan bakar selama 15-20 minit atau sehingga biskut masak. Biarkan sejuk.

  6. Salut dengan Coklat: Cairkan coklat masakan menggunakan kaedah double-boil (letakkan mangkuk coklat di atas periuk air panas). Celupkan setiap biskut yang telah sejuk ke dalam coklat cair, kemudian letakkan di dalam cawan kertas kecil.

  7. Hias dan Biarkan Sejuk: Taburkan badam cincang atau manik gula di atas biskut yang bersalut coklat sebagai hiasan. Biarkan coklat mengeras sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment