Berikut adalah resipi ringkas untuk membuat Biskut Dahlia yang cantik dan sedap:
Bahan-bahan:
250g mentega (suhu bilik)
150g gula aising
350g tepung jagung
50g tepung kastard
1 sudu teh esen vanila
Ceri merah/hijau untuk hiasan
Cara-cara:
Pukul Mentega dan Gula: Dalam mangkuk besar, pukul mentega dan gula aising sehingga kembang dan ringan.
Tambahkan Esen Vanila: Masukkan esen vanila ke dalam adunan dan kacau sehingga sebati.
Masukkan Tepung: Ayak tepung jagung dan tepung kastard, kemudian masukkan ke dalam adunan sedikit demi sedikit. Gaulkan hingga menjadi doh yang lembut.
Bentuk Biskut: Masukkan doh ke dalam piping bag yang dipasang dengan corong berbentuk bunga dahlia. Picit doh ke atas dulang pembakar yang dialas dengan kertas pembakar. Letakkan sepotong kecil ceri di tengah setiap bunga sebagai hiasan.
Bakar: Panaskan ketuhar pada suhu 160°C dan bakar biskut selama 15-20 minit atau sehingga tepi biskut berwarna keperangan sedikit.
Sejukkan: Biarkan biskut sejuk sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment