Translate

Search This Blog

Monday, 17 March 2025

Cara membuat goreng pisang

     Berikut adalah cara mudah untuk membuat pisang goreng yang rangup dan sedap:

Bahan-Bahan:

  • 5-6 biji pisang (contoh: pisang raja, pisang tanduk atau pisang nipah)

  • 1 cawan tepung gandum

  • 2 sudu besar tepung beras (untuk rangup)

  • 1 sudu besar gula

  • Secubit garam

  • Air secukupnya

  • Minyak masak (untuk menggoreng)

Cara Memasak:

  1. Sediakan Adunan Tepung:

    • Campurkan tepung gandum, tepung beras, gula, dan garam dalam sebuah mangkuk besar.

    • Tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi adunan yang tidak terlalu cair atau pekat. Pastikan tekstur adunan licin.

  2. Kupas dan Potong Pisang:

    • Kupas pisang dan potong mengikut pilihan—biasanya dibelah dua atau dipotong serong.

  3. Celup Pisang dalam Adunan:

    • Celupkan potongan pisang ke dalam adunan tepung sehingga dilapisi sepenuhnya.

  4. Goreng Hingga Kekuningan:

    • Panaskan minyak dalam kuali. Pastikan minyak cukup panas.

    • Goreng pisang dalam minyak panas sehingga kekuningan dan rangup. Pastikan untuk membalikkan pisang supaya masak secara sekata.

  5. Toskan Minyak:

    • Angkat pisang goreng dan toskan minyak berlebihan menggunakan tisu dapur.

  6. Sedia dihidangkan:

    • Hidangkan pisang goreng panas dengan teh tarik atau kopi untuk kombinasi yang sempurna!

Cubalah dan nikmati kelezatannya! 

No comments:

Post a Comment