Berikut adalah cara tradisional untuk membuat kuih bulan, yang sering dinikmati semasa Perayaan Kuih Bulan:
Bahan-Bahan:
Untuk Kulit Kuih:
300g tepung gandum
200g sirap gula (golden syrup)
1 sudu kecil air alkali (alkaline water)
50g minyak masak (minyak kacang tanah atau sayuran)
Untuk Inti:
500g pes kacang merah atau pes lotus (boleh dibeli atau buat sendiri)
Kuning telur masin (pilihan, jika suka)
Untuk Sapu:
1 biji kuning telur (pukul dengan sedikit air)
Cara Membuat:
Sediakan Kulit Kuih:
Campurkan sirap gula, air alkali, dan minyak dalam mangkuk. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil menguli sehingga menjadi doh lembut.
Tutup doh dengan kain lembap dan biarkan rehat selama 30 minit.
Sediakan Inti:
Bahagikan pes kacang merah atau pes lotus kepada bebola kecil (kira-kira 30g setiap satu). Jika menggunakan kuning telur masin, balut kuning telur dengan pes.
Bentuk Kuih Bulan:
Bahagikan doh kulit kepada bebola (kira-kira 20g setiap satu). Leperkan doh, kemudian balut inti dengan doh tersebut. Pastikan doh menutupi inti sepenuhnya.
Tekan doh yang telah dibalut dalam acuan kuih bulan untuk mendapatkan corak tradisional. Ketuk perlahan untuk mengeluarkannya dari acuan.
Bakar:
Panaskan oven pada suhu 180°C. Susun kuih bulan atas dulang pembakar.
Bakar selama 5-7 minit. Keluarkan dari oven dan biarkan kuih sedikit sejuk. Sapukan kuning telur di atasnya untuk memberikan warna keemasan.
Masukkan semula ke dalam oven dan bakar selama 10-15 minit lagi, atau sehingga keemasan.
Rehatkan Kuih Bulan:
Selepas kuih bulan dibakar, biarkan ia rehat selama 1-2 hari untuk mencapai tekstur lembut dan rasa yang sebati.
Kuih bulan siap dihidangkan dan sesuai untuk dinikmati bersama keluarga dan teman.
No comments:
Post a Comment