Translate

Search This Blog

Monday, 17 March 2025

Cara membuat kuih bulan

 Berikut adalah cara tradisional untuk membuat kuih bulan, yang sering dinikmati semasa Perayaan Kuih Bulan:

Bahan-Bahan:

Untuk Kulit Kuih:

  • 300g tepung gandum

  • 200g sirap gula (golden syrup)

  • 1 sudu kecil air alkali (alkaline water)

  • 50g minyak masak (minyak kacang tanah atau sayuran)

Untuk Inti:

  • 500g pes kacang merah atau pes lotus (boleh dibeli atau buat sendiri)

  • Kuning telur masin (pilihan, jika suka)

Untuk Sapu:

  • 1 biji kuning telur (pukul dengan sedikit air)

Cara Membuat:

  1. Sediakan Kulit Kuih:

    • Campurkan sirap gula, air alkali, dan minyak dalam mangkuk. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil menguli sehingga menjadi doh lembut.

    • Tutup doh dengan kain lembap dan biarkan rehat selama 30 minit.

  2. Sediakan Inti:

    • Bahagikan pes kacang merah atau pes lotus kepada bebola kecil (kira-kira 30g setiap satu). Jika menggunakan kuning telur masin, balut kuning telur dengan pes.

  3. Bentuk Kuih Bulan:

    • Bahagikan doh kulit kepada bebola (kira-kira 20g setiap satu). Leperkan doh, kemudian balut inti dengan doh tersebut. Pastikan doh menutupi inti sepenuhnya.

    • Tekan doh yang telah dibalut dalam acuan kuih bulan untuk mendapatkan corak tradisional. Ketuk perlahan untuk mengeluarkannya dari acuan.

  4. Bakar:

    • Panaskan oven pada suhu 180°C. Susun kuih bulan atas dulang pembakar.

    • Bakar selama 5-7 minit. Keluarkan dari oven dan biarkan kuih sedikit sejuk. Sapukan kuning telur di atasnya untuk memberikan warna keemasan.

    • Masukkan semula ke dalam oven dan bakar selama 10-15 minit lagi, atau sehingga keemasan.

  5. Rehatkan Kuih Bulan:

    • Selepas kuih bulan dibakar, biarkan ia rehat selama 1-2 hari untuk mencapai tekstur lembut dan rasa yang sebati.

Kuih bulan siap dihidangkan dan sesuai untuk dinikmati bersama keluarga dan teman.

No comments:

Post a Comment