Berikut adalah cara memasak ayam masak merah yang lazat dan beraroma:
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (dipotong kecil, digoreng separuh masak)
5 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih (dikisar)
5 biji bawang merah (dikisar)
2 cm halia (dikisar)
1 batang serai (dititik)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 cawan air tomato (atau 2 sudu besar sos tomato)
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
Minyak masak
Cara Memasak:
Tumis Bahan: Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang merah, bawang putih, halia, serta serai hingga naik bau.
Masukkan Cili: Tambahkan cili kisar, dan masak sehingga pecah minyak. Pastikan cili betul-betul masak untuk menghilangkan rasa pedas mentah.
Masukkan Sos & Perasa: Masukkan air tomato atau sos tomato, kicap manis, gula, dan garam. Kacau rata dan biarkan kuah mendidih.
Ayam ke Dalam Kuah: Masukkan ayam goreng separuh masak ke dalam kuah dan gaul rata. Biarkan ayam meresap rasa.
Tambahkan Bawang: Akhir sekali, masukkan bawang besar yang dihiris. Biarkan masak seketika hingga bawang layu.
Siap Disajikan: Angkat dan hidangkan bersama nasi panas.
Ayam masak merah ini sesuai untuk pelbagai majlis dan pasti menjadi kegemaran ramai.
No comments:
Post a Comment