Translate

Search This Blog

Monday, 17 March 2025

Cara memasak ayam masak merah

 Berikut adalah cara memasak ayam masak merah yang lazat dan beraroma:

Bahan-Bahan:

  • 1 ekor ayam (dipotong kecil, digoreng separuh masak)

  • 5 sudu besar cili kisar

  • 3 ulas bawang putih (dikisar)

  • 5 biji bawang merah (dikisar)

  • 2 cm halia (dikisar)

  • 1 batang serai (dititik)

  • 1 biji bawang besar (dihiris)

  • 1 cawan air tomato (atau 2 sudu besar sos tomato)

  • 2 sudu besar kicap manis

  • 1 sudu besar gula

  • 1 sudu kecil garam

  • Minyak masak

Cara Memasak:

  1. Tumis Bahan: Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang merah, bawang putih, halia, serta serai hingga naik bau.

  2. Masukkan Cili: Tambahkan cili kisar, dan masak sehingga pecah minyak. Pastikan cili betul-betul masak untuk menghilangkan rasa pedas mentah.

  3. Masukkan Sos & Perasa: Masukkan air tomato atau sos tomato, kicap manis, gula, dan garam. Kacau rata dan biarkan kuah mendidih.

  4. Ayam ke Dalam Kuah: Masukkan ayam goreng separuh masak ke dalam kuah dan gaul rata. Biarkan ayam meresap rasa.

  5. Tambahkan Bawang: Akhir sekali, masukkan bawang besar yang dihiris. Biarkan masak seketika hingga bawang layu.

  6. Siap Disajikan: Angkat dan hidangkan bersama nasi panas.

Ayam masak merah ini sesuai untuk pelbagai majlis dan pasti menjadi kegemaran ramai.

No comments:

Post a Comment