Berikut adalah cara mudah untuk membuat biskut semprit tradisional yang lazat:
Bahan-bahan:
250g mentega (biarkan pada suhu bilik)
100g gula aising (ayak dahulu)
350g tepung jagung
50g tepung kastard
Sedikit esen vanila (secukup rasa)
Ceri merah/hijau atau coklat cip untuk hiasan (pilihan)
Cara-cara:
Pukul Mentega dan Gula: Dalam mangkuk besar, pukul mentega dan gula aising sehingga sebati dan kelihatan ringan.
Tambahkan Esen Vanila: Masukkan esen vanila ke dalam campuran tadi dan kacau rata.
Ayak Tepung: Ayak tepung jagung dan tepung kastard ke dalam campuran mentega sedikit demi sedikit. Gaul sehingga adunan menjadi doh yang lembut.
Bentukkan Biskut: Masukkan doh ke dalam acuan semprit (piping bag dengan corong berbentuk bintang). Picit doh ke atas dulang pembakar yang telah disapu dengan sedikit mentega atau dialas dengan kertas pembakar. Hias dengan ceri atau coklat cip di tengah.
Bakar: Panaskan ketuhar pada suhu 160°C. Bakar biskut selama 15-20 minit atau sehingga biskut kelihatan kekuningan. Elakkan biskut menjadi terlalu perang.
Sejukkan: Setelah masak, biarkan biskut sejuk sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment