Translate

Search This Blog

Tuesday, 18 March 2025

Cara membuat biskut suji

 Berikut adalah cara membuat biskut suji tradisional yang lembut dan lazat:

Bahan-bahan:

  • 250g mentega (suhu bilik)

  • 150g gula halus

  • 250g tepung gandum (ayak dahulu)

  • 100g susu tepung

  • 100g tepung suji (semolina)

  • 1/2 sudu teh esen vanila

  • Secubit garam

Cara-cara:

  1. Pukul Mentega dan Gula: Dalam mangkuk besar, pukul mentega dan gula halus sehingga kembang dan ringan.

  2. Masukkan Esen Vanila: Tambahkan esen vanila dan gaul sebati.

  3. Campurkan Bahan Kering: Ayak tepung gandum bersama susu tepung dan secubit garam. Kemudian, masukkan sedikit demi sedikit ke dalam campuran mentega sambil gaul rata.

  4. Masukkan Tepung Suji: Tambahkan tepung suji dan gaulkan sehingga menjadi doh yang lembut. Biarkan doh rehat selama 30 minit supaya tepung suji menyerap kelembapan.

  5. Bentukkan Biskut: Cubit sedikit doh dan bentukkan menjadi bebola kecil. Susun di atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas pembakar.

  6. Bakar: Panaskan ketuhar pada suhu 160°C. Bakar selama 15-20 minit atau sehingga biskut kelihatan sedikit kekuningan.

  7. Sejukkan: Biarkan biskut sejuk sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment