Berikut adalah cara membuat biskut suji tradisional yang lembut dan lazat:
Bahan-bahan:
250g mentega (suhu bilik)
150g gula halus
250g tepung gandum (ayak dahulu)
100g susu tepung
100g tepung suji (semolina)
1/2 sudu teh esen vanila
Secubit garam
Cara-cara:
Pukul Mentega dan Gula: Dalam mangkuk besar, pukul mentega dan gula halus sehingga kembang dan ringan.
Masukkan Esen Vanila: Tambahkan esen vanila dan gaul sebati.
Campurkan Bahan Kering: Ayak tepung gandum bersama susu tepung dan secubit garam. Kemudian, masukkan sedikit demi sedikit ke dalam campuran mentega sambil gaul rata.
Masukkan Tepung Suji: Tambahkan tepung suji dan gaulkan sehingga menjadi doh yang lembut. Biarkan doh rehat selama 30 minit supaya tepung suji menyerap kelembapan.
Bentukkan Biskut: Cubit sedikit doh dan bentukkan menjadi bebola kecil. Susun di atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas pembakar.
Bakar: Panaskan ketuhar pada suhu 160°C. Bakar selama 15-20 minit atau sehingga biskut kelihatan sedikit kekuningan.
Sejukkan: Biarkan biskut sejuk sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment