Berikut adalah langkah-langkah mudah untuk memasak sambal nasi lemak yang lazat:
Bahan-Bahan:
20 biji cili kering (direndam dan dikisar)
5 ulas bawang merah (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci belacan (dikisar bersama bahan lain)
2 sudu besar asam jawa (campurkan dengan sedikit air untuk menjadi pes)
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
Minyak masak
Sedikit ikan bilis (pilihan untuk rasa tambahan)
Cara Memasak:
Panaskan Minyak: Tuangkan minyak secukupnya dalam kuali. Pastikan minyak cukup untuk menumis bahan-bahan.
Tumis Bahan Kisaran: Masukkan bahan kisaran (cili, bawang, bawang putih, dan belacan) ke dalam minyak panas. Tumis hingga pecah minyak dan harum.
Masukkan Asam Jawa: Tambahkan pes asam jawa. Kacau rata dan biarkan ia meresap ke dalam tumisan.
Perasa: Masukkan gula dan garam. Sesuaikan rasa mengikut selera anda. Biarkan sambal dimasak sehingga pekat dan rasa sebati.
Tambahkan Ikan Bilis: Jika suka, masukkan ikan bilis goreng untuk tekstur tambahan dan rasa. Kacau seketika.
Sejukkan: Setelah sambal masak, angkat dan biarkan sejuk sebelum disajikan bersama nasi lemak.
Sambal ini adalah kunci kelezatan nasi lemak! Cuba dan nikmati rasanya.
No comments:
Post a Comment