Translate

Search This Blog

Monday, 17 March 2025

Cara memasak sambal nasi lemak

 Berikut adalah langkah-langkah mudah untuk memasak sambal nasi lemak yang lazat:

Bahan-Bahan:

  • 20 biji cili kering (direndam dan dikisar)

  • 5 ulas bawang merah (dikisar)

  • 3 ulas bawang putih (dikisar)

  • 1 inci belacan (dikisar bersama bahan lain)

  • 2 sudu besar asam jawa (campurkan dengan sedikit air untuk menjadi pes)

  • 2 sudu besar gula

  • 1 sudu kecil garam

  • Minyak masak

  • Sedikit ikan bilis (pilihan untuk rasa tambahan)

Cara Memasak:

  1. Panaskan Minyak: Tuangkan minyak secukupnya dalam kuali. Pastikan minyak cukup untuk menumis bahan-bahan.

  2. Tumis Bahan Kisaran: Masukkan bahan kisaran (cili, bawang, bawang putih, dan belacan) ke dalam minyak panas. Tumis hingga pecah minyak dan harum.

  3. Masukkan Asam Jawa: Tambahkan pes asam jawa. Kacau rata dan biarkan ia meresap ke dalam tumisan.

  4. Perasa: Masukkan gula dan garam. Sesuaikan rasa mengikut selera anda. Biarkan sambal dimasak sehingga pekat dan rasa sebati.

  5. Tambahkan Ikan Bilis: Jika suka, masukkan ikan bilis goreng untuk tekstur tambahan dan rasa. Kacau seketika.

  6. Sejukkan: Setelah sambal masak, angkat dan biarkan sejuk sebelum disajikan bersama nasi lemak.

Sambal ini adalah kunci kelezatan nasi lemak! Cuba dan nikmati rasanya.

No comments:

Post a Comment