Berikut adalah resepi untuk membuat Biskut Sarang Semut yang terkenal dengan teksturnya yang rapuh dan kelihatan unik seperti sarang semut:
Bahan-bahan:
250g mentega (suhu bilik)
100g gula kastor
1 sudu teh esen vanila
1 biji kuning telur
300g tepung gandum (ayak dahulu)
50g tepung jagung
Coklat rice (untuk hiasan)
Cara-cara:
Pukul Mentega dan Gula: Dalam mangkuk besar, pukul mentega dan gula kastor hingga kembang dan ringan.
Tambahkan Esen Vanila dan Telur: Masukkan esen vanila dan kuning telur ke dalam campuran tadi. Gaul sehingga sebati.
Masukkan Tepung: Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yang telah diayak sedikit demi sedikit ke dalam campuran. Gaulkan hingga menjadi doh yang lembut.
Bentuk dan Hias Biskut: Masukkan doh ke dalam acuan atau alat parut khas untuk membuat bentuk sarang semut. Parutkan doh terus ke atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas pembakar. Taburkan coklat rice di atas doh sebagai hiasan.
Bakar: Panaskan ketuhar pada suhu 160°C. Bakar biskut selama 15-20 minit atau sehingga masak, tetapi pastikan ia tidak terlalu perang.
Sejukkan: Biarkan biskut sejuk sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment