Translate

Search This Blog

Tuesday, 18 March 2025

Cara memasak onde-onde

 Berikut adalah cara mudah untuk memasak onde-onde, kuih tradisional yang manis dan berisi gula melaka:

Bahan-Bahan:

  1. Doh:

    • 2 cawan tepung pulut

    • 1/4 cawan tepung gandum (untuk tekstur lembut)

    • 1/2 cawan air pandan (kisar daun pandan dengan air dan tapis)

    • Sedikit pewarna hijau (jika perlu)

  2. Isi:

    • Gula melaka (dipotong kecil atau dihancurkan)

  3. Lain-lain:

    • Kelapa parut putih (dikukus dan digaul dengan sedikit garam)

Langkah-Langkah:

  1. Sediakan Doh:

    • Campurkan tepung pulut dan tepung gandum dalam mangkuk.

    • Masukkan air pandan sedikit demi sedikit sambil menguli sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.

  2. Bentuk Onde-Onde:

    • Ambil sedikit doh dan bentukkan menjadi bola kecil.

    • Leperkan doh dan isikan dengan gula melaka.

    • Tutup rapat dan bentukkan semula menjadi bulat agar gula tidak terkeluar.

  3. Rebus Onde-Onde:

    • Didihkan air dalam periuk.

    • Masukkan onde-onde ke dalam air mendidih. Kuih akan terapung apabila masak (lebih kurang 2-3 minit).

  4. Salut dengan Kelapa:

    • Angkat onde-onde dan toskan.

    • Golekkan dalam kelapa parut yang sudah digaul dengan garam.

Tips:

  • Gunakan air pandan asli untuk aroma semula jadi.

  • Jangan terlalu lama merebus onde-onde agar gula melaka tidak cair sepenuhnya.

Siap untuk dinikmati! Kuih ini paling enak dimakan segar.

No comments:

Post a Comment