Berikut adalah cara mudah untuk memasak onde-onde, kuih tradisional yang manis dan berisi gula melaka:
Bahan-Bahan:
Doh:
2 cawan tepung pulut
1/4 cawan tepung gandum (untuk tekstur lembut)
1/2 cawan air pandan (kisar daun pandan dengan air dan tapis)
Sedikit pewarna hijau (jika perlu)
Isi:
Gula melaka (dipotong kecil atau dihancurkan)
Lain-lain:
Kelapa parut putih (dikukus dan digaul dengan sedikit garam)
Langkah-Langkah:
Sediakan Doh:
Campurkan tepung pulut dan tepung gandum dalam mangkuk.
Masukkan air pandan sedikit demi sedikit sambil menguli sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
Bentuk Onde-Onde:
Ambil sedikit doh dan bentukkan menjadi bola kecil.
Leperkan doh dan isikan dengan gula melaka.
Tutup rapat dan bentukkan semula menjadi bulat agar gula tidak terkeluar.
Rebus Onde-Onde:
Didihkan air dalam periuk.
Masukkan onde-onde ke dalam air mendidih. Kuih akan terapung apabila masak (lebih kurang 2-3 minit).
Salut dengan Kelapa:
Angkat onde-onde dan toskan.
Golekkan dalam kelapa parut yang sudah digaul dengan garam.
Tips:
Gunakan air pandan asli untuk aroma semula jadi.
Jangan terlalu lama merebus onde-onde agar gula melaka tidak cair sepenuhnya.
Siap untuk dinikmati! Kuih ini paling enak dimakan segar.
No comments:
Post a Comment