Translate

Search This Blog

Tuesday, 18 March 2025

Cara membuat biskut dahlia

 Berikut adalah cara mudah untuk membuat biskut dahlia yang cantik dan sedap:

Bahan-bahan:

  • 250g mentega (suhu bilik)

  • 150g gula halus

  • 350g tepung jagung

  • 50g tepung kastard

  • Sedikit esen vanila (secukup rasa)

  • Ceri merah/hijau untuk hiasan

Cara-cara:

  1. Pukul Mentega dan Gula: Dalam mangkuk besar, pukul mentega dan gula halus sehingga kembang dan ringan.

  2. Masukkan Esen Vanila: Tambahkan esen vanila ke dalam campuran mentega dan gula, kemudian kacau sebati.

  3. Campurkan Tepung: Ayak tepung jagung dan tepung kastard, kemudian masukkan sedikit demi sedikit ke dalam campuran tadi. Gaul sehingga adunan menjadi doh yang lembut.

  4. Bentukkan Biskut: Masukkan doh ke dalam piping bag yang dipasang dengan corong berbentuk bunga dahlia. Picit adunan ke atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas pembakar. Hias dengan ceri di tengah setiap bunga.

  5. Bakar: Panaskan ketuhar pada suhu 160°C dan bakar biskut selama 15-20 minit atau sehingga kelihatan sedikit keperangan di tepi.

  6. Sejukkan: Biarkan biskut sejuk sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment