Berikut adalah cara untuk membuat biskut almond yang rangup dan lazat:
Bahan-Bahan:
250g mentega (lembutkan pada suhu bilik)
100g gula kastor
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
300g tepung gandum (diayak)
50g tepung jagung
100g badam cincang (panggang sebentar)
Badam keping (untuk hiasan)
Cara Membuat:
Krimkan Mentega & Gula:
Dalam mangkuk besar, pukul mentega dan gula kastor sehingga menjadi ringan dan gebu.
Masukkan Telur & Esen Vanila:
Tambahkan kuning telur dan esen vanila ke dalam adunan, kacau hingga sebati.
Campurkan Tepung:
Masukkan tepung gandum, tepung jagung, dan badam cincang secara beransur-ansur. Gaul perlahan sehingga menjadi doh yang lembut.
Bentuk Biskut:
Ambil sedikit doh dan bentukkan bulat atau ikut kreativiti anda. Letakkan di atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas minyak.
Tekan bahagian atas biskut dengan badam keping untuk hiasan.
Bakar:
Panaskan oven pada suhu 170°C. Bakar biskut selama 15-20 minit atau sehingga keemasan.
Sejukkan & Simpan:
Biarkan biskut sejuk sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment