Translate

Search This Blog

Monday, 17 March 2025

Cara membuat Biskut Almond

 Berikut adalah cara untuk membuat biskut almond yang rangup dan lazat:

Bahan-Bahan:

  • 250g mentega (lembutkan pada suhu bilik)

  • 100g gula kastor

  • 1 biji kuning telur

  • 1 sudu kecil esen vanila

  • 300g tepung gandum (diayak)

  • 50g tepung jagung

  • 100g badam cincang (panggang sebentar)

  • Badam keping (untuk hiasan)

Cara Membuat:

  1. Krimkan Mentega & Gula:

    • Dalam mangkuk besar, pukul mentega dan gula kastor sehingga menjadi ringan dan gebu.

  2. Masukkan Telur & Esen Vanila:

    • Tambahkan kuning telur dan esen vanila ke dalam adunan, kacau hingga sebati.

  3. Campurkan Tepung:

    • Masukkan tepung gandum, tepung jagung, dan badam cincang secara beransur-ansur. Gaul perlahan sehingga menjadi doh yang lembut.

  4. Bentuk Biskut:

    • Ambil sedikit doh dan bentukkan bulat atau ikut kreativiti anda. Letakkan di atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas minyak.

    • Tekan bahagian atas biskut dengan badam keping untuk hiasan.

  5. Bakar:

    • Panaskan oven pada suhu 170°C. Bakar biskut selama 15-20 minit atau sehingga keemasan.

  6. Sejukkan & Simpan:

    • Biarkan biskut sejuk sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment