Translate

Search This Blog

Monday, 17 March 2025

Cara buat muruku

 Berikut adalah cara tradisional untuk membuat muruku yang rangup dan sedap:

Bahan-Bahan:

  • 500g tepung kacang dhal (atau tepung muruku)

  • 250g tepung beras

  • 2 sudu besar mentega (dicairkan)

  • 1 sudu kecil biji jintan putih

  • 1 sudu kecil biji jintan manis

  • 1 sudu besar serbuk cili (pilihan, jika suka pedas)

  • Secubit garam

  • Air secukupnya

  • Minyak masak (untuk menggoreng)

Cara Membuat:

  1. Sediakan Adunan:

    • Campurkan tepung kacang dhal, tepung beras, jintan putih, jintan manis, serbuk cili, dan garam dalam mangkuk besar.

    • Tambahkan mentega cair ke dalam campuran dan gaul hingga rata.

    • Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.

  2. Masukkan ke Dalam Acuan Muruku:

    • Letakkan doh ke dalam acuan muruku yang telah dipasang dengan corak pilihan. Picit adunan muruku mengikut bentuk lingkaran atau bentuk lain di atas sehelai daun pisang atau kertas minyak.

  3. Panaskan Minyak:

    • Panaskan minyak dalam kuali hingga cukup panas. Pastikan minyak tidak terlalu panas untuk mengelakkan muruku cepat hangus.

  4. Goreng Muruku:

    • Goreng muruku dalam minyak panas sehingga keemasan. Angkat dan toskan minyak berlebihan menggunakan tisu dapur.

  5. Sejukkan dan Simpan:

    • Setelah sejuk, simpan muruku dalam bekas kedap udara supaya kekal rangup.

No comments:

Post a Comment