Berikut adalah cara untuk memasak Biryani kambing yang kaya dengan rempah dan penuh rasa:
Bahan-Bahan:
Untuk Kambing:
1 kg daging kambing (potong kecil)
1 cawan yogurt
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk cili
Garam secukup rasa
Untuk Nasi:
3 cawan beras basmati (rendam selama 30 minit)
4-5 biji bunga cengkih
2 biji bunga lawang
2 biji pelaga
1 batang kayu manis
2 helai daun bay
4 cawan air
Garam secukup rasa
Untuk Kuah:
2 biji bawang besar (dihiris halus)
2 biji tomato (dadu)
2 sudu besar pes halia-bawang putih
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 cawan susu cair
Minyak sapi atau minyak masak secukupnya
Daun ketumbar segar (untuk hiasan)
Cara Memasak:
Perap Daging Kambing:
Gaulkan kambing dengan yogurt, serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk cili, dan garam. Perap selama 1 jam atau semalaman untuk rasa yang lebih baik.
Masak Nasi:
Panaskan air bersama rempah (bunga cengkih, pelaga, kayu manis, dll.) dan sedikit garam. Masukkan beras basmati yang direndam. Masak separuh masak sahaja dan toskan.
Tumis Kuah:
Panaskan minyak sapi. Tumis bawang besar hingga perang keemasan.
Masukkan pes halia-bawang putih dan tumis hingga naik bau.
Tambahkan tomato, serbuk kari, serbuk jintan manis, dan serbuk jintan putih. Masak hingga pecah minyak.
Masukkan daging kambing perapan. Masak hingga kambing empuk.
Lapiskan Biryani:
Dalam periuk besar, lapiskan nasi separuh masak dengan kuah kambing. Ulangi hingga habis.
Tuangkan susu cair di atas nasi untuk melembapkan. Taburkan daun ketumbar segar.
Kukus:
Tutup periuk dan masak dengan api kecil selama 20-30 minit sehingga nasi masak sempurna dan semua rasa menyerap.
Hidangan:
Hidangkan Biryani kambing dengan acar, papadom, atau yogurt segar.
No comments:
Post a Comment