Translate

Search This Blog

Monday, 17 March 2025

Cara memasak Biriyani kambing

 Berikut adalah cara untuk memasak Biryani kambing yang kaya dengan rempah dan penuh rasa:

Bahan-Bahan:

Untuk Kambing:

  • 1 kg daging kambing (potong kecil)

  • 1 cawan yogurt

  • 1 sudu kecil serbuk kunyit

  • 1 sudu besar serbuk ketumbar

  • 1 sudu kecil serbuk cili

  • Garam secukup rasa

Untuk Nasi:

  • 3 cawan beras basmati (rendam selama 30 minit)

  • 4-5 biji bunga cengkih

  • 2 biji bunga lawang

  • 2 biji pelaga

  • 1 batang kayu manis

  • 2 helai daun bay

  • 4 cawan air

  • Garam secukup rasa

Untuk Kuah:

  • 2 biji bawang besar (dihiris halus)

  • 2 biji tomato (dadu)

  • 2 sudu besar pes halia-bawang putih

  • 1 sudu besar serbuk kari

  • 1 sudu kecil serbuk jintan manis

  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih

  • 1/2 cawan susu cair

  • Minyak sapi atau minyak masak secukupnya

  • Daun ketumbar segar (untuk hiasan)

Cara Memasak:

  1. Perap Daging Kambing:

    • Gaulkan kambing dengan yogurt, serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk cili, dan garam. Perap selama 1 jam atau semalaman untuk rasa yang lebih baik.

  2. Masak Nasi:

    • Panaskan air bersama rempah (bunga cengkih, pelaga, kayu manis, dll.) dan sedikit garam. Masukkan beras basmati yang direndam. Masak separuh masak sahaja dan toskan.

  3. Tumis Kuah:

    • Panaskan minyak sapi. Tumis bawang besar hingga perang keemasan.

    • Masukkan pes halia-bawang putih dan tumis hingga naik bau.

    • Tambahkan tomato, serbuk kari, serbuk jintan manis, dan serbuk jintan putih. Masak hingga pecah minyak.

    • Masukkan daging kambing perapan. Masak hingga kambing empuk.

  4. Lapiskan Biryani:

    • Dalam periuk besar, lapiskan nasi separuh masak dengan kuah kambing. Ulangi hingga habis.

    • Tuangkan susu cair di atas nasi untuk melembapkan. Taburkan daun ketumbar segar.

  5. Kukus:

    • Tutup periuk dan masak dengan api kecil selama 20-30 minit sehingga nasi masak sempurna dan semua rasa menyerap.

  6. Hidangan:

    • Hidangkan Biryani kambing dengan acar, papadom, atau yogurt segar.

No comments:

Post a Comment