Berikut adalah cara mudah untuk membuat apam balik yang lembut di dalam dan rangup di luar:
Bahan-Bahan:
Untuk Adunan:
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil garam
1/4 cawan gula
1 biji telur
1 3/4 cawan susu segar (atau air)
1 sudu besar mentega (dicairkan)
Untuk Inti:
Kacang tanah (sangai dan tumbuk kasar)
Gula pasir
Jagung krim manis (pilihan)
Sedikit marjerin atau mentega
Cara Membuat:
Sediakan Adunan:
Campurkan tepung, baking powder, soda bikarbonat, garam, dan gula dalam mangkuk.
Masukkan telur, susu segar, dan mentega cair. Kacau rata sehingga menjadi adunan yang licin dan tidak berketul. Biarkan adunan rehat selama 15-20 minit.
Panaskan Kuali Non-Stick:
Panaskan kuali non-stick dengan api kecil. Pastikan kuali tidak terlalu panas untuk mengelakkan apam balik hangus.
Masak Apam Balik:
Tuang satu senduk adunan ke dalam kuali dan ratakan sehingga membentuk bulatan. Biarkan masak sehingga muncul gelembung di permukaan.
Tambah Inti:
Taburkan kacang tanah tumbuk, gula pasir, dan jagung krim manis (jika suka) di atas permukaan apam balik. Letakkan sedikit marjerin untuk menambah rasa.
Lipat dan Hidang:
Lipat apam balik menjadi separuh dan tekan perlahan. Angkat dan ulangi langkah untuk baki adunan.
No comments:
Post a Comment