Translate

Search This Blog

Monday, 17 March 2025

Cara membuat apam balik

 Berikut adalah cara mudah untuk membuat apam balik yang lembut di dalam dan rangup di luar:

Bahan-Bahan:

Untuk Adunan:

  • 2 cawan tepung gandum

  • 1 sudu kecil baking powder

  • 1 sudu kecil soda bikarbonat

  • 1/2 sudu kecil garam

  • 1/4 cawan gula

  • 1 biji telur

  • 1 3/4 cawan susu segar (atau air)

  • 1 sudu besar mentega (dicairkan)

Untuk Inti:

  • Kacang tanah (sangai dan tumbuk kasar)

  • Gula pasir

  • Jagung krim manis (pilihan)

  • Sedikit marjerin atau mentega

Cara Membuat:

  1. Sediakan Adunan:

    • Campurkan tepung, baking powder, soda bikarbonat, garam, dan gula dalam mangkuk.

    • Masukkan telur, susu segar, dan mentega cair. Kacau rata sehingga menjadi adunan yang licin dan tidak berketul. Biarkan adunan rehat selama 15-20 minit.

  2. Panaskan Kuali Non-Stick:

    • Panaskan kuali non-stick dengan api kecil. Pastikan kuali tidak terlalu panas untuk mengelakkan apam balik hangus.

  3. Masak Apam Balik:

    • Tuang satu senduk adunan ke dalam kuali dan ratakan sehingga membentuk bulatan. Biarkan masak sehingga muncul gelembung di permukaan.

  4. Tambah Inti:

    • Taburkan kacang tanah tumbuk, gula pasir, dan jagung krim manis (jika suka) di atas permukaan apam balik. Letakkan sedikit marjerin untuk menambah rasa.

  5. Lipat dan Hidang:

    • Lipat apam balik menjadi separuh dan tekan perlahan. Angkat dan ulangi langkah untuk baki adunan.

No comments:

Post a Comment