Translate

Search This Blog

Monday, 17 March 2025

Cara memasak lambshank

 Berikut adalah cara memasak lamb shank yang empuk dan penuh rasa menggunakan kaedah braising (rebus perlahan dalam kuah):

Bahan-Bahan:

  • 2 potong lamb shank

  • 2 sudu besar minyak zaitun

  • 1 biji bawang besar (dicincang)

  • 3 ulas bawang putih (dicincang halus)

  • 1 batang saderi (dipotong kecil)

  • 2 biji lobak merah (dipotong kecil)

  • 1 tin tomato kisar (400g)

  • 2 cawan stok daging (atau stok ayam)

  • 1 cawan wain merah (pilihan, boleh ganti dengan stok tambahan)

  • 1 sudu besar pes tomato

  • 2 tangkai rosemary segar (atau thyme)

  • Garam dan lada hitam secukup rasa

Cara Memasak:

  1. Sediakan Lamb Shank:

    • Taburkan garam dan lada hitam pada lamb shank. Panaskan minyak zaitun dalam kuali besar dan goreng lamb shank sehingga perang di semua bahagian. Angkat dan ketepikan.

  2. Tumis Sayur-Sayuran:

    • Dalam kuali yang sama, tumis bawang besar, bawang putih, saderi, dan lobak merah sehingga layu dan naik bau.

  3. Masukkan Cecair & Herba:

    • Tambahkan pes tomato, tomato kisar, stok daging, wain merah (jika digunakan), dan herba segar. Kacau rata dan biarkan mendidih.

  4. Braised Lamb Shank:

    • Letakkan lamb shank ke dalam kuah. Tutup kuali dan masak dengan api kecil selama 2-3 jam, atau sehingga daging menjadi sangat empuk dan mudah tanggal dari tulang. Anda juga boleh memasaknya di dalam ketuhar pada suhu 160°C.

  5. Hidangan:

    • Keluarkan lamb shank dan hidangkan dengan kuah yang pekat. Ia sangat sesuai dinikmati bersama kentang lenyek (mashed potatoes) atau nasi.

Cubalah resipi ini untuk hidangan yang mewah dan memuaskan! 

No comments:

Post a Comment