Sayur lodeh adalah hidangan tradisional yang berkuah santan, penuh dengan sayur-sayuran dan rempah. Berikut adalah langkah-langkah membuatnya:
Bahan-bahan:
Sayur-sayuran:
Kacang panjang (dipotong pendek).
Kubis (dihiris kasar).
Lobak merah (dipotong dadu atau hirisan memanjang).
Tauhu (digoreng dan dipotong kecil).
Tempe (digoreng dan dipotong kecil).
Santan – 500ml (gunakan santan segar untuk rasa terbaik).
Air – secukupnya.
Minyak masak – untuk menumis.
Asam keping – untuk rasa sedikit masam.
Garam dan gula – secukup rasa.
Daun limau purut – untuk aroma.
Rempah kisar:
Bawang merah.
Bawang putih.
Halia.
Lengkuas.
Serai.
Cili merah (untuk sedikit kepedasan, ikut selera).
Cara Memasak:
Tumis rempah kisar:
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk besar.
Tumiskan rempah kisar bersama serai sehingga naik bau wangi.
Masukkan sayur-sayuran:
Tambahkan lobak merah, kacang panjang, dan kubis ke dalam periuk.
Gaulkan sebati dengan rempah.
Tuangkan santan dan air:
Masukkan santan dan air secukupnya ke dalam periuk. Kacau perlahan untuk mengelakkan santan pecah. Masukkan asam keping dan daun limau purut.
Masukkan tauhu dan tempe:
Tambahkan tauhu dan tempe yang telah digoreng. Biarkan kuah mendidih perlahan-lahan sehingga semua bahan masak sepenuhnya.
Perasakan kuah:
Tambahkan garam dan gula mengikut rasa.
Hidangkan:
Angkat sayur lodeh dan hidangkan panas-panas bersama lontong, nasi impit, atau nasi putih.
Sayur lodeh ini penuh dengan aroma dan rasa, menjadikannya sesuai untuk dinikmati bersama keluarga.
No comments:
Post a Comment