Translate

Search This Blog

Saturday, 22 March 2025

Cara membuat sayur lodeh

 Sayur lodeh adalah hidangan tradisional yang berkuah santan, penuh dengan sayur-sayuran dan rempah. Berikut adalah langkah-langkah membuatnya:

Bahan-bahan:

  1. Sayur-sayuran:

    • Kacang panjang (dipotong pendek).

    • Kubis (dihiris kasar).

    • Lobak merah (dipotong dadu atau hirisan memanjang).

    • Tauhu (digoreng dan dipotong kecil).

    • Tempe (digoreng dan dipotong kecil).

  2. Santan – 500ml (gunakan santan segar untuk rasa terbaik).

  3. Air – secukupnya.

  4. Minyak masak – untuk menumis.

  5. Asam keping – untuk rasa sedikit masam.

  6. Garam dan gula – secukup rasa.

  7. Daun limau purut – untuk aroma.

Rempah kisar:

  • Bawang merah.

  • Bawang putih.

  • Halia.

  • Lengkuas.

  • Serai.

  • Cili merah (untuk sedikit kepedasan, ikut selera).

Cara Memasak:

  1. Tumis rempah kisar:

    • Panaskan sedikit minyak di dalam periuk besar.

    • Tumiskan rempah kisar bersama serai sehingga naik bau wangi.

  2. Masukkan sayur-sayuran:

    • Tambahkan lobak merah, kacang panjang, dan kubis ke dalam periuk.

    • Gaulkan sebati dengan rempah.

  3. Tuangkan santan dan air:

    • Masukkan santan dan air secukupnya ke dalam periuk. Kacau perlahan untuk mengelakkan santan pecah. Masukkan asam keping dan daun limau purut.

  4. Masukkan tauhu dan tempe:

    • Tambahkan tauhu dan tempe yang telah digoreng. Biarkan kuah mendidih perlahan-lahan sehingga semua bahan masak sepenuhnya.

  5. Perasakan kuah:

    • Tambahkan garam dan gula mengikut rasa.

  6. Hidangkan:

    • Angkat sayur lodeh dan hidangkan panas-panas bersama lontong, nasi impit, atau nasi putih.

Sayur lodeh ini penuh dengan aroma dan rasa, menjadikannya sesuai untuk dinikmati bersama keluarga.

No comments:

Post a Comment