Translate

Search This Blog

Saturday, 22 March 2025

Cara membuat batlava

 Baklava adalah pencuci mulut Timur Tengah yang manis dan berlapis, terkenal dengan kelezatan kacangnya. Berikut adalah cara asas untuk membuat baklava:

Bahan-bahan:

Untuk lapisan:

  • Kulit filo – 1 bungkus (biasanya boleh didapati di pasar raya).

  • Mentega cair – secukupnya (untuk menyapu setiap lapisan filo).

Untuk inti:

  • Kacang pistachio atau kacang walnut – 300g (dicincang halus).

  • Gula pasir – 2 sudu besar.

  • Serbuk kayu manis – 1 sudu kecil.

Untuk sirap:

  • Gula – 200g.

  • Air – 200ml.

  • Madu – 2-3 sudu besar.

  • Jus lemon – 1 sudu besar.

  • Kayu manis – 1 batang (pilihan, untuk aroma tambahan).

Cara Membuat:

  1. Sediakan inti:

    • Campurkan kacang cincang, gula, dan serbuk kayu manis dalam mangkuk. Ketepikan.

  2. Susun kulit filo:

    • Panaskan ketuhar kepada 180°C.

    • Sapukan loyang dengan mentega cair. Letakkan helaian pertama kulit filo di dalam loyang, kemudian sapukan dengan mentega cair. Ulangi sehingga terdapat 6-8 lapisan filo.

  3. Masukkan inti:

    • Taburkan sebahagian inti kacang di atas filo. Kemudian, tambah lagi lapisan filo (4-5 lapisan), diikuti dengan mentega cair. Ulangi proses ini sehingga semua bahan digunakan, akhiri dengan lapisan filo di bahagian atas.

  4. Potong dan bakar:

    • Potong baklava menjadi bentuk segi empat atau berlian sebelum dimasukkan ke dalam ketuhar. Bakar selama 30-35 minit atau sehingga permukaan menjadi keemasan.

  5. Sediakan sirap:

    • Dalam periuk, panaskan gula, air, madu, jus lemon, dan kayu manis sehingga gula larut sepenuhnya. Rebus selama 5-7 minit hingga sedikit pekat. Sejukkan.

  6. Tuangkan sirap:

    • Setelah baklava masak, tuangkan sirap ke atasnya sementara ia masih panas supaya ia dapat menyerap sirap dengan sempurna. Biarkan ia sejuk sepenuhnya sebelum dihidangkan.

Baklava yang manis dan rangup ini sesuai untuk sebarang majlis atau sekadar menikmati makanan pencuci mulut. 

No comments:

Post a Comment