Bubur lambuk adalah hidangan tradisional yang sinonim dengan bulan Ramadan dan terkenal dengan rasa yang lemak dan penuh rempah. Berikut adalah cara membuatnya:
Bahan-bahan:
Beras (dicuci bersih, sebaiknya direndam dahulu untuk mempercepatkan proses memasak).
Santan (gunakan santan segar untuk rasa yang lebih enak).
Air (secukupnya untuk memasak bubur).
Daging atau ayam (dihiris kecil).
Lobak merah (dihiris dadu).
Daun sup dan daun bawang (dihiris untuk taburan).
Bawang goreng (untuk hiasan).
Sedikit minyak untuk menumis.
Rempah kisar:
Bawang merah.
Bawang putih.
Halia.
Serai.
Rempah tambahan:
Lada hitam (ditumbuk kasar).
Buah pelaga.
Kulit kayu manis.
Cengkih.
Cara Membuat:
Tumis rempah:
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumiskan rempah kisar bersama buah pelaga, kulit kayu manis, dan cengkih hingga wangi.
Masukkan daging atau ayam:
Tumiskan daging atau ayam hingga separuh masak.
Masak bubur:
Tambahkan beras yang telah dicuci bersama air.
Biarkan ia mendidih dan kacau sekali-sekala untuk mengelakkan beras melekat di dasar periuk.
Tambahkan bahan-bahan lain:
Masukkan lobak merah, santan, dan lada hitam.
Masak sehingga beras menjadi lembut dan semua bahan sebati. Pastikan api sederhana untuk mengelakkan santan pecah.
Sesuaikan rasa:
Tambah garam secukup rasa.
Hidangkan:
Angkat bubur lambuk dan taburkan daun sup, daun bawang, dan bawang goreng di atasnya sebelum dihidangkan.
Bubur lambuk ini terbaik dinikmati ketika masih panas, menjadikannya hidangan berbuka puasa yang sempurna.
No comments:
Post a Comment