Karipap adalah snek kegemaran ramai dengan inti yang berempah dan kulit yang rangup. Berikut adalah langkah-langkah untuk membuat karipap:
Bahan-bahan:
Kulit:
Tepung gandum – 500g.
Marjerin atau mentega – 150g.
Air – secukupnya (campur sedikit garam).
Inti:
Kentang – dipotong kecil-kecil.
Daging ayam atau lembu – dicincang.
Bawang merah – dicincang.
Bawang putih – dicincang.
Serbuk kari – secukupnya (larutkan dengan sedikit air).
Garam dan gula – secukup rasa.
Minyak – untuk menumis.
Cara Membuat:
Inti:
Tumis bawang: Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
Masukkan serbuk kari: Tumis serbuk kari yang telah dicampur air hingga rempah garing.
Tambah bahan lain: Masukkan daging cincang dan kentang. Masak hingga kentang empuk. Tambah garam dan gula secukup rasa. Sejukkan inti.
Kulit:
Campurkan bahan-bahan: Gaulkan tepung dengan marjerin hingga menjadi seperti serbuk roti.
Tambahkan air: Masukkan air sedikit demi sedikit sambil uli hingga menjadi doh yang lembut.
Bentukkan doh: Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil dan canai nipis.
Penyediaan Karipap:
Isi karipap: Ambil sekeping doh yang telah dicanai, letakkan inti di tengah, kemudian lipat dua dan kelim bahagian tepi supaya tertutup rapat.
Goreng karipap: Panaskan minyak yang banyak dan goreng karipap sehingga kekuningan.
Karipap sesuai dinikmati panas-panas dan boleh disediakan untuk sebarang majlis atau sebagai makanan ringan.
No comments:
Post a Comment