Translate

Search This Blog

Saturday, 22 March 2025

Cara membuat Karipap

 Karipap adalah snek kegemaran ramai dengan inti yang berempah dan kulit yang rangup. Berikut adalah langkah-langkah untuk membuat karipap:

Bahan-bahan:

Kulit:

  • Tepung gandum – 500g.

  • Marjerin atau mentega – 150g.

  • Air – secukupnya (campur sedikit garam).

Inti:

  • Kentang – dipotong kecil-kecil.

  • Daging ayam atau lembu – dicincang.

  • Bawang merah – dicincang.

  • Bawang putih – dicincang.

  • Serbuk kari – secukupnya (larutkan dengan sedikit air).

  • Garam dan gula – secukup rasa.

  • Minyak – untuk menumis.

Cara Membuat:

Inti:

  1. Tumis bawang: Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.

  2. Masukkan serbuk kari: Tumis serbuk kari yang telah dicampur air hingga rempah garing.

  3. Tambah bahan lain: Masukkan daging cincang dan kentang. Masak hingga kentang empuk. Tambah garam dan gula secukup rasa. Sejukkan inti.

Kulit:

  1. Campurkan bahan-bahan: Gaulkan tepung dengan marjerin hingga menjadi seperti serbuk roti.

  2. Tambahkan air: Masukkan air sedikit demi sedikit sambil uli hingga menjadi doh yang lembut.

  3. Bentukkan doh: Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil dan canai nipis.

Penyediaan Karipap:

  1. Isi karipap: Ambil sekeping doh yang telah dicanai, letakkan inti di tengah, kemudian lipat dua dan kelim bahagian tepi supaya tertutup rapat.

  2. Goreng karipap: Panaskan minyak yang banyak dan goreng karipap sehingga kekuningan.

Karipap sesuai dinikmati panas-panas dan boleh disediakan untuk sebarang majlis atau sebagai makanan ringan. 

No comments:

Post a Comment