Asam Laksa adalah hidangan yang penuh rasa dan ikon dalam masakan Malaysia! Berikut adalah cara membuat Asam Laksa Pulau Pinang:
Bahan-bahan:
Untuk kuah:
1 kg ikan kembung atau sardin (direbus dan diambil isinya, simpan air rebusan).
2 liter air (termasuk air rebusan ikan).
10 tangkai cili kering (direndam dan dikisar).
4 biji bawang merah.
3 ulas bawang putih.
1 inci belacan.
2 batang serai (dititik).
2 keping asam keping.
1 sudu besar pes asam jawa.
Garam dan gula secukup rasa.
Untuk hiasan:
500g laksa beras (direndam dan direbus).
Hirisan daun pudina, timun, nanas, bunga kantan, bawang besar, cili merah.
Pes udang (untuk rasa tambahan, pilihan).
Cara membuat:
Sediakan kuah:
Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih, dan belacan hingga halus.
Dalam periuk besar, tumis bahan kisar hingga wangi.
Masukkan air rebusan ikan, isi ikan yang dihancurkan, serai, asam keping, dan pes asam jawa.
Biarkan mendidih dan masak selama 20-30 minit. Perasakan dengan garam dan gula.
Sediakan laksa:
Rebus laksa beras hingga lembut, kemudian bilas dengan air sejuk dan toskan.
Hidangkan:
Letakkan laksa dalam mangkuk, tuangkan kuah yang panas.
Hiaskan dengan hirisan timun, nanas, bunga kantan, daun pudina, bawang besar, dan cili merah.
Tambahkan pes udang jika suka rasa lebih pekat dan umami.