Berikut adalah langkah-langkah mudah untuk membuat kuih bahulu, sejenis kuih tradisional yang lembut dan manis, sangat digemari semasa Hari Raya:
Bahan-bahan:
5 biji telur
200 gram gula kastor
200 gram tepung gandum (diayak)
1 sudu kecil serbuk penaik
Sedikit esen vanila
Minyak atau mentega untuk melengser acuan
Cara Penyediaan:
Pukul Telur dan Gula:
Dalam mangkuk besar, pukul telur bersama gula kastor hingga kembang dan berwarna pucat. Gunakan pemukul tangan atau pengadun elektrik.
Masukkan Tepung:
Campurkan tepung gandum dengan serbuk penaik. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur sambil kaup balik perlahan-lahan supaya adunan kekal ringan.
Tambahkan Esen Vanila:
Masukkan sedikit esen vanila untuk aroma, dan kacau rata.
Panaskan Acuan:
Panaskan ketuhar pada suhu 180°C. Lengserkan acuan kuih bahulu dengan minyak atau mentega untuk mengelakkan adunan melekat.
Bakar Kuih Bahulu:
Tuangkan adunan ke dalam acuan. Bakar selama 15-20 minit atau sehingga kuih berwarna keemasan.
Keluarkan dan Sejukkan:
Keluarkan kuih bahulu dari acuan dan biarkan sejuk sebelum dihidangkan.
Kuih bahulu yang gebu dan wangi kini sedia untuk dinikmati! Sangat sesuai untuk menjamu tetamu atau dinikmati bersama teh.
No comments:
Post a Comment