Translate

Search This Blog

Monday, 31 March 2025

Cara membuat kuih bangkit

 Berikut adalah cara untuk membuat kuih bangkit, biskut tradisional yang lembut, ringan, dan mudah cair di mulut:

Bahan-bahan:

  • 500 gram tepung ubi kayu (disangai hingga ringan)

  • 2 biji kuning telur

  • 200 ml santan pekat (dimasak sehingga hampir pecah minyak, biarkan sejuk)

  • 150 gram gula halus

  • Sedikit esen vanila

Cara Penyediaan:

  1. Sediakan Tepung:

    • Sangai tepung ubi kayu di atas api perlahan sehingga ringan. Biarkan sejuk sebelum digunakan.

  2. Pukul Telur dan Gula:

    • Dalam mangkuk, pukul kuning telur bersama gula halus hingga kembang dan berwarna pucat.

  3. Tambahkan Santan dan Esen Vanila:

    • Masukkan santan yang telah sejuk dan sedikit esen vanila ke dalam adunan telur. Kacau rata.

  4. Masukkan Tepung:

    • Masukkan tepung ubi kayu sedikit demi sedikit ke dalam campuran. Uli hingga menjadi doh yang lembut dan boleh dibentuk.

  5. Bentuk Kuih Bangkit:

    • Ambil sedikit doh, tekan ke dalam acuan kuih bangkit, dan keluarkan dengan berhati-hati. Susun di atas dulang pembakar yang telah dilapik kertas minyak.

  6. Bakar:

    • Panaskan ketuhar pada suhu 160°C. Bakar kuih selama 15-20 minit atau sehingga bahagian bawah kuih kelihatan keperangan.

  7. Sejukkan dan Simpan:

    • Biarkan kuih sejuk sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

Kuih bangkit yang harum dan lembut kini sedia untuk dinikmati bersama keluarga dan rakan! 

No comments:

Post a Comment