Berikut adalah cara membuat kuih makmur, biskut tradisional yang kaya dengan rasa mentega dan inti kacang, sesuai untuk Hari Raya:
Bahan-bahan:
Untuk Doh:
250 gram tepung gandum (disangai hingga ringan)
125 gram mentega
2 sudu besar susu tepung
Untuk Inti:
100 gram kacang tanah (digoreng tanpa minyak, dikisar halus)
50 gram gula halus
Hiasan:
Gula aising (untuk taburan)
Cara Penyediaan:
Sediakan Inti:
Campurkan kacang tanah yang telah dikisar dengan gula halus. Gaul sebati dan ketepikan.
Sediakan Doh:
Dalam mangkuk, campurkan tepung yang telah disangai dengan susu tepung.
Masukkan mentega dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
Bentuk Kuih Makmur:
Ambil sedikit doh, leperkan, dan letakkan inti kacang di tengah.
Tutup doh dan bulatkan perlahan-lahan.
Bakar:
Susun kuih di atas dulang pembakar yang telah dilapik dengan kertas minyak.
Panaskan ketuhar pada suhu 160°C dan bakar kuih selama 15-20 minit atau sehingga masak. Kuih makmur tidak perlu terlalu keemasan.
Taburkan Gula Aising:
Biarkan kuih sejuk sepenuhnya, kemudian taburkan gula aising di atasnya sebagai hiasan.
Kuih makmur yang manis dan harum kini siap untuk dinikmati!
No comments:
Post a Comment