Translate

Search This Blog

Monday, 31 March 2025

Cara membuat kuih makmur

 Berikut adalah cara membuat kuih makmur, biskut tradisional yang kaya dengan rasa mentega dan inti kacang, sesuai untuk Hari Raya:

Bahan-bahan:

  • Untuk Doh:

    • 250 gram tepung gandum (disangai hingga ringan)

    • 125 gram mentega

    • 2 sudu besar susu tepung

  • Untuk Inti:

    • 100 gram kacang tanah (digoreng tanpa minyak, dikisar halus)

    • 50 gram gula halus

  • Hiasan:

    • Gula aising (untuk taburan)

Cara Penyediaan:

  1. Sediakan Inti:

    • Campurkan kacang tanah yang telah dikisar dengan gula halus. Gaul sebati dan ketepikan.

  2. Sediakan Doh:

    • Dalam mangkuk, campurkan tepung yang telah disangai dengan susu tepung.

    • Masukkan mentega dan uli hingga menjadi doh yang lembut.

  3. Bentuk Kuih Makmur:

    • Ambil sedikit doh, leperkan, dan letakkan inti kacang di tengah.

    • Tutup doh dan bulatkan perlahan-lahan.

  4. Bakar:

    • Susun kuih di atas dulang pembakar yang telah dilapik dengan kertas minyak.

    • Panaskan ketuhar pada suhu 160°C dan bakar kuih selama 15-20 minit atau sehingga masak. Kuih makmur tidak perlu terlalu keemasan.

  5. Taburkan Gula Aising:

    • Biarkan kuih sejuk sepenuhnya, kemudian taburkan gula aising di atasnya sebagai hiasan.

Kuih makmur yang manis dan harum kini siap untuk dinikmati!

No comments:

Post a Comment